Aivoista, meditaatiosta ja keskittymiskyvystä

February 11, 2011 - by admin · Filed Under Blogi Leave a Comment 

Niin kuin mainitsin joulukuussa, tilasin muutamia kirjoja Amazonista aivotieteistä, neurologiasta sekä meditaatiosta ja näitä on tullu lueskeltua viimesten viikkojen aikana. Oon myös kattonu Youtubesta Google Techin videoita samoista aiheista ja suosittelen lämpimästi kaikille näitä viedoita. (Googlen videot ei käsittele pelkästään yllämainittuja aiheita, vaan myös muun muassa johtajuutta, yritysstrategioita jne.)

Oon aina ollu kiinnostunu tavoista, joilla voi parantaa keskittymiskykyä, muistia ja kuinka mielen avulla voi hallita sitä mitä tapahtuu oman pään ja koko kehon sisällä. En oo koskaan kuitenkaan tehny juuri mitään asian eteen satunnaisten artikkeleiden lukemista lukuunottamatta. No, nyt oon alkanut etsiä tietoa näistä asioista ja mitä enemmän näistä asioista lukee sitä mielenkiintosempaa se on.

Aivoja ryhdyttiin toden teolla tutkimaan viime vuosisadalla ja aivotieteet/neurologia ovat tieteenalana vielä varsin nuoria. Vielä 80-luvulle ja osittain jopa 90-luvullekin tiedepiireissä oli vallalla käsitys, jonka mukaan ihmisen aivot ovat muuttumattomat muutaman ensimmäisen elinvuoden jälkeen ja että tämän jälkeinen aivojen rakenne olisi pysyvä hautaan asti. Vasta viimeisen 20-25 vuoden aikana tätä on ryhdytty suuressa määrin kyseenalaistamaan eli että aivot muovautuisivatkin läpi koko elämän ja paikoin pystyisivät jopa muodostamaan uusia aivosoluja.

Ensimmäisen kerran tätä ryhdyttiin epäilemään 60-80-luvuilla tehtyjen eläinkokeiden jälkeen ja 2000-luvulla tutkimuksissa on päästy jo niin pitkälle, että aivojen muovautuvuus on jo yleisesti hyväksytty fakta.

Samaan aikaan viimeisen 60 vuoden aikana itämaiset uskonnot ja filosofiat ovat saaneet yhä enemmän jalansijaa länsimaissa. Näiden mukana myös meditaation harjoittaminen on yleistynyt länsimaalaisten keskuudessa.

Meditaatiota käytetään muun muassa stressinhallintaan ja keskittymiskyvyn parantamiseen ja sen vaikutuksia aivojen muovautumiseen on viime vuosina tutkittu yhteistyössä tiibetiläisten munkkien ja länsimaisten johtavien aivotieteilijöiden kesken. Näiden kahden, länsimaisen tieteen ja teknologian sekä itämaisen kehon sisäisen “tieteen” ja keskittymiskyvyn, yhdistymistä pidetään tälle tieteenalalle ja koko ihmiskunnalle vallankumouksellisena. Mikäli osaisimme selittää kuinka aivot todella toimivat ja mitä on tietoisuus, olisi tämä, tieteentekijöiden mukaan, sama kuin että pystyisimme selittämään mitä todella tapahtui alkuräjähdyksessä tai yhdistämään kvanttifysiikan ja suhteellisuusteorian kaiken selittäväksi teoriaksi. Puhumme siis huippu tärkeistä ja mielenkiintoisista jutuista.

Meditaatiosta puhuminen tuo monelle mieleen buddhalaiset munkit ja tätä kautta uskonnon. Ja koska meditaatio rinnastetaan usein uskontoon aiheuttaa se ihmisissä automaattisen vastareaktion. Tämän asian suhteen kannattaa kuitenkin pitää mieli avoimena, sillä meditaatiosta on hyötyä kaikessa keskittymistä vaativassa toiminnassa, esimerkiksi pokerissa.

Kuuluisista pokerinpelaajista esim. Howard Lederer on puhunut paljon meditaation ja keskittymiskyvyn merkityksestä pokerissa. Suomalaisista ehkä parhaiten tunnettuja meditaatiota harrastavia pokerinpelaajia on juuri Helsinki Freezeoutin pääturnauksen voittanut Miika Anttonen ja Pokeritiedon kolumnisti Ville Laukkanen. (Linkki Youtube-videoon Ledereristä sekä Zen and the art of Poker Ledererin kotisivuilla) Yksi hyvä esimerkki tulee myös vastaan Jani Vilmusen Pokerisivujen Pokerikasvo-jaksossa, jossa hän kehuu Patrik Antoniusta ja hänen keskittymiskykyään. Jos Vilmusen tasoinen kaveri pystyy pelaamaan paremmin parantamalla keskittymiskykyään, niin ei tarvitse miettiä kovin pitkään pystyiskö samaan low- ja mid-tasojen kaveri.

Jos paikallaan lootusasennossa kököttäminen ei kuulosta siltä omalta jutulta, niin keskittymiskykyä pystyy parantamaan myös muilla keinoin kuin meditaatiolla. Senkun googlailee englanniksi aiheesta ja ei voi olla löytämättä erilaisia harjoituksia aiheeseen liittyen.

Itse olen meditoinut tai tehnyt muita harjoitteita lähes päivittäin aloitettuani lukemaan näitä kirjoja ja olen pystynyt mielestäni pelaamaan paremmin kuin ennen. Olen myös voittanut hyvin, mutta ainakin 90% tästä selittyy myös viime viikkojen hurmosrunilla. En siis väitä, että meditaatio olisi jonkinlainen taikapilleri isompiin voittoihin, vaan lähinnä yksi keino löytää etu vihuihin nähden ja siitähän pokerissa juuri on kyse.

Kyylästäjä

Leave a Reply